Muuu, hjälp mig och mina barn, muuu!

O herre muu! Hur tänker en människa när den TROR att korna vill att vi ska mjölka ur dom mjölken som deras barn ska ha (och inte vi människor). Ser du någon annan djurart på jorden förutom människan som ”suger” på kossans eller andras djurarters bröstvårtor? Det är allt utom naturligt, etiskt eller hälsosamt. Kor får mjölk i juvret av precis samma anledning som kvinnor för mjölk i brösten: de har fött ett barn som behöver mat. I kornas fall hinner de dock aldrig mata sin kalv; den tas ifrån henne direkt eller ett dygn efter födseln, trots oroligt råmande och uppenbar stress vid separationen. En stor del av alla kor i Sverige står fortfarande bundna runt halsen inomhus, runt nio månader om året. Det innebär att de inte kan vända sig om, kommunicera naturligt eller röra på sig mer än ett par korta steg. Efter tre till fem kalvningar skickas kon till slakt. Och vad händer då med kons alla barn? Jo, de blir också till kött. Om det är en tjej – en kviga – föds hon upp till mjölkko och blir själv inseminerad en dag. Om det är en tjurkalv står han inomhus i arton månader. Därefter skickas han till slakt. 65 procent av allt kött som säljs under beteckningen ”nötkött” i Sverige är från mjölkkor och tjurkalvar.

vegan cow

Kan du för en sekunds skill sätta dig i deras position och inte tänka ”de är bara djur, en sak, som vi utnyttjar och som vi alltid har gjort”. Kan du visa kor lite empati för en sekunds skull? Jag är så less på denna ko-debatt i Sverige där bönderna minskar med en mjölkbonde per dag (JAAAAA! HURRA FÖR DETTA! LÅT KORNA VARA!). Varför tar jag då upp detta igen? Läste en empatilös och ologisk artikel som en insändare har gjort i Sundsvalls Tidning idag. Hon skrev att korna vill att vi ska mjölka dem, dricka deras mjölk och att vi ska fortsätta detta slaveri med korna. Jo, det är det korna vill. Hon har visst frågat dem. Och hon tolkade mamma muu:s tårar som glädjetårar när hennes barn togs ifrån henne. Nä, men vi hoppar över djurens rättigheter till ett liv bara för att bönderna ska tjäna en hacka istället. Stödköp lite mjölk vettja och döda några kor på köpet. Är jag radikal? Är jag ologisk? Är jag inhuman?

Vi kan gå vidare till vad komjölk gör med oss. Enligt flertal studier runt om i världen visar de att mjölk kan leda till både benbrott och förkorta livet. Andra studier visar att länder med den högsta mjölkkonsumtionen även har den högsta förekomsten av benskörhet. Och vilket land ligger i toppen där? Det land som alltid har trott att komjölk förhindrar benbrott och stärker skelettet. Jo, Sverige. Och komjölk ökar risken för prostatacancer bland män och även där ligger vi i toppen vad gäller prostatacancer. Nå, vad får dig att vilja fortsätta stötta denna industri?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s